Província de Girona


Sant Miquel de Maifré
(Osor, La Selva)

 

41º 59,081'N ; 2º 32,407'E    
Situada sota la presa de Susqueda, trobem l'antiga parròquia de Maifré. Actualment no és accessible ni visitable, ja que es troba dins del recinte d'una entitat destinada al tractament de drogodependents.


Inicialment era coneguda com Sant Daniel de Solerols, depenia de l'església de Sant Vicenç de Susqueda. La primera vegada que apareix documentada és l'any 1067, en l'acta de consagració de Sant Vicenç. En 1144 apareix documentada com a Sant Daniel de Manfredi, que derivarà en Sant Daniel de Maifré, nom aamb  que es coneix el temple l'any 1278. A partir del segle XIV ja apareix citada amb el nom i advocacions actuals.

El temple romànic va ser transformat i refet parcialment en els anys 1616 i 1788. Té una nau, amb planta rectangular, lleugerament irregular. Està capçada per un absis semicircular, força matusser. En la part central té una finestra de mig punt, cegada per l'exterior.

La nau està coberta amb una volta apuntada, probablement realitzada en les reformes del segle XVII, ja que l'original va quedar malmesa en els terratrèmols del segle XV. També en aquesta època es va obrir l'actual porta, situada en el mur sud i una finestra en el mur sud, prop de l'absis.


En alguna de les reformes es va construir el campanar de cadireta, que s'alça sobre el mur oest. Té dos ulls amb forma d'arc de ferradura.