Província de Girona


Sant Maurici de Calç
(Porqueres, Pla de l'Estany)

    42º 5,995'N ; 2º 43,652'E     
Aquest temple era una possessió de Sant Esteve de Banyoles com a mínim des de l'any 1096, quan apareix en una butlla d'Urbà II. En 1182 apareix citat en l'acta de consagració de Santa Maria de Porqueres, on consta que estava dins del terme d'aquesta.  Entre el 1407 i el 1691 formava part del terme de la parròquia de Miànigues.


Ens trobem davant una petita construcció, formada per una sola nau coberta amb una volta apuntada. Va ser edificada a cavall dels segles XI i XII.


La nau està capçada a l'est per un absis semicircular llis. En la seva part central s'obria una finestra d'una sola esqueixada i en forma d'espitllera per l'exterior. Actualment està cegada. Tant l'absis com la nau van ser sobrealçats amb la construcció d'unes golfes.


La porta s'obre en el mur oest. Té forma rectangular i substitueix a l'anterior romànica. Al seu damunt s'obre una finestra de mig punt formada per un arc monolític. Corona la façana un campanar de cadireta de dos ulls, que ha perdut els arcs.


Malauradament el temple es troba en un estat lamentable. Nombroses esquerdes recorren els seus murs amenaçant la estabilitat de l'edifici. Caldria intervenir-hi aviat, abans no sigui massa tard...