Província de Girona


Sant Martí de la Mora
(Viladesens, Gironès)

42º 6,278'N ; 2º 56,004'E
Les primeres notícies que ens han arribat del lloc de la Mora daten de l'any 1046, mentre que del temple no ens ha arribat cap notícia d'època antiga.  


Ens trobem davant d'un petit temple de caire rural, edificat durant el segle XII, que depenia de la parroquial de Viladesens, situada a poc menys d'un quilòmetre. L'església té una sola nau, coberta amb volta de canó i  acabada en un absis semicircular. En la part central de l'absis s'obre una senzilla finestra de doble esqueixada.


L'interior de l'absis està decorat amb una motllura esculpida. En la seva part central es representa un personatge ajagut amb un gran cap, desproporcionat respecte la resta del cos. En el costat dret s'endevina una altra figura, però que al llarg dels anys va ser  escantonat. Malauradament no vaig poder entrar al temple i la fotografia que podem veure la vaig fer a través d'un forat que hi ha en el timpà. És per aquest motiu que la qualitat no es gaire bona, però ens permet fer-nos una idea de com és el temple per dins.


La porta d'accés es troba en el mur oest. Està formada per un arc adovellat molt matusser. L'envolta un guardapols molt acusat. El timpà és llis i es recolza en una estreta llinda.


Sobre la porta trobem una rosassa, que es va construir posteriorment. Malgrat això, avui en dia presenta un estat lamentable. Des de principis dels anys vuitanta els murs del temple s'han anat separant, el que va provocar l'esquerda que recorre el mur oest i que va malmetre la rosassa. També es va malmetre el campanar de cadireta d'època barroca, que coronava aquest mur. És per aquest motiu que es van col·locar tensors de ferro per garantir l'estabilitat del temple.


En el mur sud, encara es poden veure dues finestres de mig punt i doble esqueixada i les marques d'una antiga porta.