ProvÝncia de Girona


Sant MartÝ de Capsec
(La Vall de Bianya, Garrotxa)

42║ 14,023'N ; 2║ 28,362'E
A la falda del Capsec, Ús troba aquest bell edifici del segle XII. A la capšalera hi podem trobar un absis semicircular i un petit absis lateral, no accessible des de l'interior. Es suposa que a l'altra banda de l'absis principal Ús torbava un altre petit absis lateral, que va ser eliminat en construir la sagristia.

L'edifici estÓ constru´t  amb una ˙nica nau, tot i que a la capšalera sembla que es converteixin en tres. La nau estÓ coberta per una volta de canˇ lleugerament apuntada. EstÓ reforšada per tres arcs torals. Sobten els falsos nervis que es van afegir posteriorment imitant les voltes de creueria.

Vista generalAbsis
Torre campanar

La porta d'entrada Ús adovellada, amb llinda i timpÓ. El campanar de torre, com altres parts de l'esglÚsia, va ser restaurat a la dŔcada dels noranta.

A l'interior del temple podem trobar una pica baptismal d'immersiˇ i una beneitera d'Ŕpoca romÓnica.

Al municipi de La Vall de Bianya tambÚ podem trobar altres edificis romÓnics interessants com sˇn Sant Ponš d'Aulina, Sant Salvador de Bianya, Sant Feliu del Bac, Sant Marti de Solamal, Sant Pere del Puig, Santa Margarida de Bianya o Sant Andreu de Socarrats.