Província de Girona


Sant Martí Ollers
(Vilademuls, Pla de l'Estany)

42º 9,218'N ; 2º 49,994'E     
El lloc d'Ollers apareix documentat per primera vegada en una butlla del monestir de Banyoles de l'any 1017.

El temple, de la segona meitat del segle XI, va ser reformat en la segona meitat del segle XVIII, quan es va sobrealçar i s'hi van afegir diverses dependències.


Malauradament una tanca i un candau ens impedeixen accedir a la plaça que hi ha davant del temple i poder contemplar-lo en condicions.


Es tracta d'un edifici d'una sola nau, coberta amb una volta de canó, reforçada per un arc toral i capçada a l'est per un absis semicircular.


L'absis ha quedat parcialment ocult per la sagristia i un contrafort atalussat. Encara conserva dues lesenes en la seva part central, si bé no acaben en cap arcuació ni cornisa, ja que van ser destruïdes quan es va sobrealçar. Malauradament, no podem accedir a cap punt que ens permeti la seva contemplació, només veiem el contrafort del sector nord.


Tampoc es pot contemplar el frontís, ja que es va construir un campanar de torre adossat al mur oest. Aquest va ser reconstruït en els segles XVII o XVIII, sobre un cos edificat en època medieval, que encara conserva dues espitlleres. Al seu costat es va construir la rectoria.


La porta original es trobava en el mur oest i ara serveix per accedir al campanar. L'actual s'obre en el mur sud i correspon a la reforma feta a partir de 1574. En ella s'han conservat diversos elements de la forja amb que estava decorada la porta primitiva. Es tracta d'elements datats entre els segles XII i XIII. El forrellat està acabat en un cap de serp. Malauradament, des de la tanca que impedeix l'accés al recinte, no és visible.


Entre 1730 i 1781 va ser rector d'aquesta parròquia el pedagog Baldiri i Reixac.