ProvÝncia de Girona


EsglÚsia de Sant MartÝ
(Mašanet de Cabrenys, Alt EmpordÓ)

42║ 23,166'N ; 2║ 44,868'E
El temple s'esmenta per primera vegada l'any 954. Posteriorment es tÚ constÓncia que l'any 1017 fou cedida a la seu de Besal˙.


L'esglÚsia que podem observar avui en dia es va bastir a finals del segle XII o principis del XIII. EstÓ formada per una sola nau, de planta rectangular, acabada en un absis semicircular, de dimensions mÚs petites que la nau. Aquesta estÓ coberta amb una volta apuntada.


L'absis es cobreix amb una volta ametllada, que arrenca d'una imposta en forma de bossell. S'obre a la nau mitjanšant un doble arc en gradaciˇ apuntat.  


L'absis estÓ decorat externament amb un fris d'arcs cecs, que descansen en mŔnsules, algunes d'elles llises i d'altres  esculpides amb motius molt simples. Per sobre dels arquets hi ha un fris de dents de serra.

Absis        Absis

MŔnsula esculpidaMŔnsula esculpida

MŔnsula esculpidaMŔnsula esculpida


En la part central de l'absis s'obre una finestra formada per dos arcs de mig punt en gradaciˇ. En la part inferior trobem un prominent element decorat amb un doble bossell.


El temple tÚ dues portes d'accÚs. La mÚs interessant es troba en el mur sud. EstÓ formada per quatre arcs de mig punt en gradaciˇ, que envolten un timpÓ llis. Protegeix el conjunt un guardapols escacat.

Mur sud      Porta del mur sud


L'arc mÚs exterior estÓ decorat amb fruites, boles, elements vegetals i alguna figura humana, esculpits de manera molt arcaica.


La porta encara conserva la ferramenta romÓnica en molt bon estat. EstÓ formada a base de tires horitzontals acabades en espirals en forma de volutes. En total hi ha dotze grups de vuit espirals cadascun. TambÚ Ús romÓnic el pany, que tÚ esculpit un cap de rŔptil i els dos tiradors en forma d'anella.

Detall de la porta     Detall de la porta


En el mur oest, als peus de la nau, trobem l'altra porta. Aquesta Ús molt mÚs senzilla i estÓ formada per dos arcs de mig punt en gradaciˇ.