Província de Girona


Sant Marçal de Quarantella
(Vilademuls, Pla de l'Estany)

42º 7,527'N ; 2º 52,090'E
El lloc de Quarentella ja es citat en alguns documents del segle X, si bé no tenim notícies del temple fins l'any 1096, en el document en que el papa Urbà II el va cedir al monestir de Sant Esteve de Banyoles. Sembla ser que el temple actual fou edificat l'any 1224 i posteriorment reformat en 1651 i 1808.  


L'església estava formada per una sola nau rectangular i coberta amb una volta de canó, que no ha arribat fins als nostres dies. La volta de canó actual és fruit de les diverses reparacions i modificacions que ha patit el temple al llarg dels segles. Entre els segles XVII i XIX es va sobrealçar el temple per construir unes golfes sobre la nau i es van edificar una capella i una sagristia en el mur nord.


La nau està capçada a l'est per un absis semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera. Una finestra adovellada s'obria en la part central, però va ser cegada. En l'actualitat només es conserva el muntant esquerre i tres dovelles.


La porta d'accés es troba en el mur sud. Està formada per un senzill arc de mig punt fet amb dovelles curtes i estretes.

Porta d'accés        Finestra del mur sud

En el mur oest s'alçava un campanar de cadireta de dos ulls, que en sobrealçar-se el temple va quedar integrat en el parament del mur. Posteriorment es va construir un campanar nou en forma de torreta, també amb dos ulls.

Restes de l'antic campanar      Mur oest i nou campanar