Província de Girona


Sant Julià de Rabós
(Rabós d'Empordà, Alt Empordà)

         42º 22,731'N ; 3º 1,720'E
Les primeres notícies que ens han arribat del lloc de Rabós corresponen a l'acta de consagració del monestir de Sant Quirze de Colera de l'any 935. L'església no apareix esmentada en cap document fins l'any 1072. En el segle XIII passà a dependre del monestir, ja que els seus abats eren senyors del terme i de la parròquia. 

Vista general        Vista general

El temple actual es va construir a finals del segle XIII i principis del XIV, encara amb traces romàniques. A pocs metres a l'est de la capçalera es poden veure les restes de l'anterior temple romànic.


Es tractava d'un temple d'una sola nau capçada a l'est per un absis semicircular edificat durant el segle XI amb estil llombard. Només s'han conservat alguns fragments del mur de tramuntana i de l'absis. L'espai que ocupava la nau va ser utilitzat com a cementiri.


L'església actual està formada per una sola nau coberta amb una volta apuntada i capçada a l'est per un absis semicircular.


En el tram de la nau més proper al presbiteri es van excavar dues petites capelles en l'interior dels murs laterals. Posteriorment, en època moderna, es van excavar dues més en la part central de la nau. i es va adossar una sagristia en el costat sud.

Església de Sant Julià i el poble de Rabós  Vista de la capçalera


A finals del segle XIV es va fortificar l'església, doblant així l'alçada dels seus murs, tal i com es pot comprovar en l'absis, coronat amb merlets rectangulars.


La porta d'accés es troba en el mur oest. Està formada per dos arcs de mig punt en gradació, que envolten un timpà llis amb llinda.


En la llinda s'hi va esculpir un Agnus Dei flanquejat per dos lleons. A sota podem veure esculpida la data en que es va acabar el temple: 1313. 


Sota l'arc exterior, en el costat dret, trobem esculpit un petit peix.


Sobre la porta s'obre una gran finestra de mig punt i de doble esqueixada. Corona la façana un campanar de cadireta de dos ulls al que se li van afegir elements defensius.