Província de Girona


Sant Julià de Vilacorba
(Les Llosses, Ripollès)

42º 9,874'N ; 2º 2,775'E    
L'actual església de Sant Julià de Vilacorba, també coneguda com Sant Julià de la Moreta per trobar-se davant la masia homònima, va ser l'antiga parròquia de Sant Julià de Palmerola, citada per primera vegada a la meitat del segle X, en la "suposada" acta de consagració de la Seu d'Urgell.

Va mantenir la condició de parròquia fins a mitjans del segle XIV, quan va passar a ser sufragània de Sant Vicenç de Palmerola.

L'església romànica va ser reconstruïda en 1840. En aquest moment es va eliminar l'absis i es va afegir una segona nau al costat de migdia. També es va adossar una sagristia. La nau romànica encara es conserva parcialment. Està coberta amb una volta de canó. S'accedia a ella per una porta oberta en el mur oest, que en construir la nau sud es va traslladar al mur de migdia.


Fins 1985 es conservava a can Morteta una imatge de la Mare de Déu romànica. Segons sembla, va ser robada... Per les fotografies que se'n tenen, podem deduir que es tractava d'una talla del segle XII de la Verge amb el Nen a la falda, inscrita dins del corrent de les maresdedéus del Ripollès.