Província de Girona


Sant Joan de Mataplana
(Gombrèn, Ripollès)

42º 15,699'N ; 2º 3,746'E    
A finals del segle XI o durant el segle XII es va construir una petita església fora del recinte emmurallat del castell de Mataplana. Es creu que va substituir a una capella de petites dimensions, que s'havia construït a quinze metres de la torre circular del castell, edificada abans del segle XII i que va ser la primera fortificació aixecada en aquest indret. 


El petit temple té una sola nau de planta trapezoïdal, acabada en un absis semicircular, lleugerament ultrapassat. Els murs laterals es van haver de eixamplar per poder aguantar la volta de canó de la nau, que està com aixafada.


La porta d'accés és troba en el mur oest. És de factura molt senzilla i formada per un arc de mig punt adovellat. Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls.


En les darreres obres de restauració es va enretirar la biga que hi havia en l'absis i es van repicar les parets i la volta. Malgrat aquest fet, encara es poden observar alguns petits fragments de pintura mural.

D'aquest temple es conserven en el Museu Episcopal de Vic i en el Museu Nacional d'Art de Catalunya els laterals d'altar, on hi ha representats dos àngels amb les ales desplegades.

Lateral d'altar conservada en el Museu Episcopal de Vic      Lateral d'altar conservada en el MNAC


Com el castell, la capella es troba en una propietat privada que n'impedeix l'accés lliure. Un cartell situat en la tanca que envolta el recinte ens informa de la realització d'unes visites molt esporàdiques. Cal visitar el museu del comte Arnau, situat a Gombrèn per assabentar-se d'aquestes visites turístiques i pagar l'entrada corresponent. Això fa que la majoria de visitants que arribin al castell desconeguin aquestes visites i es quedin a les portes, sense poder-lo visitar. El castell es troba a una bona estona del nucli de Gombrèn i per una carretera plena de revolts, el que fa desistir a la majoria de persones de baixar al poble per reservar una plaça per a les visites. Caldria una millor promoció de l'indret amb major freqüència de visites els caps de setmana i en èpoques turístiques, així com algun rètol informatiu a l'entrada de Gombrèn.