Província de Girona


Sant Jaume dels Verders
(Vilanant, Alt Empordà)

42º 14,548'N ; 2º 51,583'E     
Conegut també com a Sant Jaume dels Solers, per trobar-se junt al casal d'aquesta família. No tenim cap referència històrica  al voltant d'aquests  dos edificis. Les runes que trobem al voltant de l'església corresponien al casal dels Solers, avui enrunat. A uns 300 metres de l'església trobem el castell d'Escales o dels Moros.                                                           


El temple que podem veure es va construir a principis del segle XII, però va ser profundament remodelat en el segle XVIII. Té una sola nau rectangular sense absis diferenciat per l'exterior, però de planta semicircular. La nau i l'absis es comuniquen mitjançant un arc triomfal, recolzat en pilastres i lleugerament descentrat.

Vista general       Absis


En el mur de migdia podem veure les restes de l'antic temple, sobre les que es va construir l'església actual. Es tracta d'un mur d'uns tres metres d'alçada en el que es pot veure l'arrencada d'una volta de canó. Aquestes restes corresponen a una altra nau, paral·lela a l'actual, probablement acabada en un absis semicircular.

Mur de migdia         Restes d'una edificació anterior


En l'any 1729 s'acabaren les obres d'ampliació pagades per la família Rodeja, tal i com consta en la llinda d'una finestra. Aquesta ampliació es va fer per l'oest, on es va construir una nova façana.