Província de Girona


Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda
(Santa Coloma de Farners, La Selva)

41º 50,965'N ; 2º 36,058'E    El lloc de Sauleda apareix ja documentat a finals del segle IX, si bé no tenim cap constància escrita de l'església fins l'any 1167, quan el bisbe de Girona, Guillem de Peratallada, la va donar a Sant Pere Cercada.


L'església actual va ser construïda a finals del segle XI o principis del XII. Està formada per una sola nau, acabada en un absis semicircular. Aquest està decorat externament amb arcuacions llombardes, agrupades de tres en tres i separades per lesenes. En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada


La porta d'accés és troba en el mur oest. Està formada per un senzill arc de mig punt adovellat. Corona la façana un campanar de cadireta, al qual durant la darrera restauració se li ha retornat el seu aspecte original.


Al llarg dels segles el temple va patir nombroses modificacions. Entre elles va ser necessari reforçar els  murs laterals amb unes arqueries cegues per tal de suportar el pes de la volta de canó, afegida posteriorment i més alta que l'original. També es van afegir posteriorment unes capelles laterals a banda i banda de la nau.


Durant les darreres obres de restauració es van descobrir en l'absis unes pintures murals de tipus geomètric a base de rombes vermells i blancs.