Província de Girona


Sant Hilari de Vidrà
(Vidrà, Osona)

42º 07,352'N ; 2º 18,563'E      
L'església de Sant Hilari va ser consagrada el 19 d'abril de l'any 960 pel bisbe Ató, en presència de l'abadessa de Sant Joan de les Abadesses, Ranlo. Va ser precisament aquesta abadessa qui va encarregar la construcció d'aquest temple. Ranlo havia estat casada amb Sunifred, senyor del castell de Milany i per tant del terme de Vidrà. Va ser a la mort d'aquest que Ranlo va entrar en el monestir de Sant Joan, del que en va arribar a ser abadessa. En el seu testament va deixar aquesta parròquia al cenobi. 


El temple actual poc té a veure amb l'original pre-romànic. De fet, en el segle XI es va construir un nou temple, que entre els segles XVI i XVII va patir algunes modificacions, com la construcció d'un nou baptisteri, d'un comunidor i una escala de cargol per pujar al campanar. En el segle XVIII es refà completament el temple en estil neoclàssic. De l'època medieval només es va aprofitar el mur de migdia, que es va reutilitzar en la nova construcció.

Així doncs, l'actual edifici està format per una nau rectangular coberta amb volta de llunetes i amb capelles laterals ubicades entre els contraforts.


Com ja hem comentat, de l'edifici romànic només es conserva el mur sud, fet amb carreus poc treballats i de mides irregulars, que tracen fileres força ben disposades.


En ell es pot veure la traça de dues finestres de mig punt cegades.

Antiga finestra    Antiga finestra

En el Museu Episcopal de Vic es conserva un frontal d'altar procedent d'aquest temple, datat a principis del segle XIII i d'influència bizantina.


Està dividit en cinc compartiments. En el central veiem a la Mare de Déu amb el Nen a la falda. Sostenen el respatller del tron dos arcàngels: el de la dreta és sant Rafael, segons la inscripció que hi ha al seu damunt. L'altre és sant Gabriel, tot i que hem perdut gran part de la inscripció.


En el compartiment superior esquerre veiem a dos personatges sobre un fons vermell. Un d'ells és el titular del temple, sant Hilari, vestit amb la roba de bisbe celebrant missa. L'acompanya un diaca que sosté el bàcul i l'assisteix en el lavatori de les mans.


En els altres tres compartiments veiem una parella d'àpòstols. Només podem identificar a Sant Pere, per que porta les claus del Cel a la mà.

Fragment del frontal d'altar conservat en el MEV

Fragment del frontal d'altar conservat en el MEV    Fragment del frontal d'altar conservat en el MEV