Província de Girona


Sant Genís de Monells
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Baix Empordà)

41º 58,525'N ; 2º 59,786'E     
No es fins l'acta fundacional de la canònica de la seu de Girona de l'any 1019, que trobem la primera referència escrita d'aquest temple.


Ja en el segle XIV es va construir l'actual temple gòtic. Concretament es van començar les obres l'any 1309 i un any més tard es va beneir el presbiteri.


Destaca la clau de volta de la capçalera, on es va esculpir un Agnus Dei.


En la part lateral de la clau hi ha esculpides dues grans cares humanes, que alguns autors identifiquen amb dos àngels.


L'església té una sola nau amb una capçalera poligonal amb dues capelles laterals. Aquest absis estava il·luminat per tres finestres gòtiques, que van quedar cegades en construir posteriorment una sagristia.


Els dos següents trams de la nau es van construir ja en el segle XV, seguint l'estructura del presbiteri, amb volta de creueria i capelles laterals. Posteriorment es va construir els dos darrers trams entre els segles XVII i XVIII.


Les claus de volta d'aquests trams són de factura molt més senzilla i de pitjor qualitat, el que en dificulta la seva interpretació.

Clau de volta de la nau   Clau de volta de la nau
Les reformes van continuar en el segle XVIII, quan es va construir la façana barroca i la torre de campanar, que va restar inacabada fins a principis del segle XX.


Del temple romànic només s'ha conservat un fragment de l'absis semicircular del segle XII, fet per carreus ben escairats i polits, que serveix de contrafort a l'absis gòtic. Malauradament, l'any 1708 es va construir una estança que n'impedeix la seva visió des de l'exterior.


Durant les jornades europees de patrimoni del 2016, l'ajuntament va programar una visita a aquest temple, però segons sembla ningú al poble sap on es troba la clau d'aquesta estança i no el van poder ensenyar. Per aquest motiu no us podem oferir cap imatge. Creiem que seria molt interessant recórrer als serveis d'un manyac per poder tornar a dignificar aquest històric espai.


A l'entrada del cementiri i encastada en el mur sud del temple, trobem la làpida sepulcral del cavaller Arnau de Pontós d'estil gòtic.