Província de Girona


Sant Esteve de les Pereres o d'Ancs
(Urtx, Cerdanya)

42º 23,910'N ; 1º 55,306'E      
La parròquia de Hansi apareix documentada per primera vegada en l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell, suposadament escrita l’any 819, però que s’ha demostrat que és de la segona meitat del segle X. A finals del segle XII va ser saquejada pels homes del vescomte Arnau de Castellbó, que van robar-li 30 sous al capellà, totes les robes, així com els animals i els aliments que tenia guardats.

L'any 1936 va tornar a ser saquejada i va quedar abandonada. Per aquest motiu es va enfonsar la part central de la volta en 1988. En 1992 va començar la seva restauració.


Inicialment es va construir un temple amb una sola nau, coberta amb una volta de canó, reforçada per dos arcs torals i capçada a l'est per un absis semicircular, més baix i més estret que la nau.


En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada. En el mur tester, trobem una finestra de similars característiques.


Gràcies a la retirada del morter del parament exterior, avui en dia es poden veure nombrosos fragments de mur fets amb opus spicatum.

Mur amb opus spicatum    Mur amb opus spicatum

Per reforçar la nau, es van construir dues capelles laterals en el segle XVIII. En aquell moment també es va reforçar la volta amb una de nova de maons.


En construir la capella del costat sud es va eliminar la porta original i es va construir una de nova en el mur oest. Corona aquest mur amb un campanar de cadireta de dos ulls.


En la capella sud hi ha una pila baptismal situada dins un nínxol fet en el mur est.