ProvÝncia de Girona


Sant Esteve de Vilacolum
(Torroella de FluviÓ, Alt EmpordÓ)

42║ 11,682'N ; 3║ 02,247'E      
Les primeres notÝcies del lloc de Villa Mucroni daten de l'any 974, quan segons una butlla del papa Benet VI, el monestir de Sant Pere de Rodes tenia un alou a la zona.  El temple no apareixerÓ en cap document fins l'any 1116, moment en que va ser donada pel bisbe Berenguer Dalmau a la seu gironina.


L'esglÚsia actual es va construir en el segle XVIII, tal i com ens indica la data de 1791 gravada a la llinda de la porta de ponent.

Fašana oest           


Es tracta d'un temple barroc d'una sola nau, capšada a l'est amb un absis poligonal i amb capelles laterals.

Interior del temple           


Precisament per construir les capelles del costat sud es va aprofitar part de l'estructura del temple romÓnic. En alguns fragments d'aquest mur i del de ponent, sota l'arrebossat, es conserven filades en opus spicatum, que segurament formaven part del temple del segle X. Aquesta primitiva esglÚsia va ser posteriorment reformada, com ho demostra la finestra, de doble esqueixada i actualment cegada, que es va obrir en el mur sud en Ŕpoca romÓnica.


TambÚ es creu que podria ser del temple primitiu la porta, parcialment cegada, que hi ha sota la torre campanar, en el mur sud. Encara es pot veure l'arc de mig punt, amb els muntants lleugerament avanšats.


No seria d'estranyar que la finestra que hi ha en el mur oest, junt a la porta d'entrada i que ha estat descoberta i restaurada recentment, formÚs part d'aquest primitiu temple, a jutjar pel seu arc amb els muntats avanšats.


El campanar de torre es creu que va ser aixecat en Ŕpoca romÓnica, si bÚ ja es tracta d'un element molt tardÓ i algunes fonts l'endarrereixen fins al segle XV. Destaquen les seves dues grans finestres del pis superior.


En la base de la torre, trobem la lÓpida sepulcral del sagristÓ Joan, que va morir l'any 1284 i llegÓ diversos bens al temple.


Un altre element romÓnic que es conserva en el temple Ús un timpÓ llis, del segle XII o XIII encastat en el mur de ponent, sobre la porta d'entrada.


En l'any 2001 es va realitzar una excavaciˇ del subs˛l del temple, on es van localitzar nou sitges d'entre 1,30 i 1,80 metres de profunditat. Pels elements trobats en el seu interior, aquestes s'han datat abans del segle X, moment en que s'hauria constru´t el primer temple. TambÚ es va localitzar un pou d'un metre i mig de diÓmetre i uns 10 metres de profunditat.


TambÚ es va localitzar el nivell d'un paviment anterior a l'actual.


L'esglÚsia estava dins del recinte fortificat de Vilacolum, del que encara es conserva un portal, que cal travessar per accedir al temple  Aquest recinte es va construir entre els segles XIII i XIV.