ProvÝncia de Girona


EsglÚsia de Santa Ll˙cia de TonyÓ
(GarrigÓs, Alt EmpordÓ)

42║ 12,476'N ; 2║ 58,609'E     
El lloc de TonyÓ era una propietat del monestir de Santa Maria de Roses des que va ser donada pel comte Gausfred d'Emp˙ries i el seu fill Sunyer, bisbe d'Elna, en l'any 976.


La primera referŔncia escrita del temple de Sant Esteve de TonyÓ, advocaciˇ que tenia inicialment, data del 23 de juliol del 1167, quan Pere de TonyÓ va donar alguns bens al cenobi de Roses, entre els que es trobava un mas situat al costat de l'esglÚsia.

Entre els segles XVII i XVIII es va modificar el temple. Es va eliminar la capšalera romÓnica i es va construir una de nova, que tÚ adossada al nord una capella en la que es venerava a Santa Ll˙cia. La devociˇ per la santa va ser tan important, que va acabar provocant el canvi d'advocaciˇ. 


L'original temple romÓnic, va ser modificat en Ŕpoca barroca, quan es va modificar la capšalera i es va construir un porxo protegit la nova porta d'accÚs, oberta en el mur oest.


Actualment el temple tÚ una sola nau, acabada a l'est amb un absis de planta irregular. Els dos espais es comuniquen mitjanšant un arc de mig punt, que es correspon amb l'arc triomfal romÓnic, que tÚ les impostes bisellades.

Interior del temple   Arrencada de l'antic absis


Al damunt d'aquest arc s'aixecava un campanar de cadireta d'un sol ull, que va quedar cegat en sobrealšar el temple.


Actualment el terrabastall que es va construir al damunt del temple Ús una de les habitacions de la casa rural que ocupa l'antic mas adossat al temple.


La nau estÓ coberta amb una volta apuntada.


Com ja hem comentat, el nou accÚs al temple es realitza pel mur oest, mentre que la porta original s'obria en el mur sud.


En aquest mur podem veure una finestra en forma de sagetera.