Província de Girona


Sant Esteve i castell d'Avinyonet
(Avinyonet de Puigventós, Alt Empordà)

   42º 14,970'N ; 2º 54,897'E     
No tenim constància documental d'aquest temple fins l'any 1176, on apareix citada en una butlla del papa Alexandre III, en que ratifica la seva dependència del monestir de Santa Maria de Vilabertran. En el segle XV fou reconstruït aprofitant alguns murs del temple romànic. Fou en aquest moment quan es va fortificar l'església.


La següent gran reforma es va produir entre els segles XVII i XVIII, quan es va canviar l'orientació del temple.


L'església té una sola nau, de grans dimensions. Està coberta amb una volta de llunetes barroca.


En el segle XV, quan es va reformar el temple, es va sobreralçar per fortificar-lo. En els murs laterals encara es poden veure els merlets rectangulars.


En el costat de migjorn es conserva una gran finestra de mig punt.


Prop seu hi ha una creu esculpida en el que sembla ser una antiga clau de volta.


El mur oest és on encara es poden veure les restes romàniques més evidents. 


Era on es trobava la porta d'accés original, cegada quan es va canviar l'orientació del temple. Estava formada per un gran arc de mig punt. Degut a les seves grans dimensions, cal pensar que es tractava d'una porta amb alguns arcs de gradació, que envoltaven un timpà esculpit. Aquest es va reaprofitar en la nova façana, situada en el mur est.

Antiga porta         Façana barroca


En el centre del timpà encara es conserva una creu esculpida, tot i que força deteriorada. Està datada en el segle XII. Per les restes d'escultura que hi ha sobre la Creu, es creu que hi havia representat un Crist Crucificat, que modernament s'ha reproduït just a sota.


Sobre l'antiga porta s'obre una gran finestra de mig punt i doble esqueixada, parcialment cegada. Corona el frontís un campanar de cadireta de dos pisos. En cadascun d'ells s'obren dos arcs de mig punt. Els del pis inferior es van cegar gairebé en la seva totalitat, en fortificar-se el temple.    


Al costat sud del temple podem veure les restes del castell d'Avinyonet, datades en el segle XII. La part més ben conservada és un edifici de planta rectangular situada a migjorn del temple i ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles.

Restes del castell      Restes del castell


També és conserva part d'una torre i d'un mur situat al costat de la façana romànica del temple, on s'obre una espitllera adaptada per a les armes de foc.


També es conserva un mur, de factura posterior, on hi ha un gran portal format per un arc de mig punt adovellat, que era l'accés principal al recinte fortificat.  

Portal del castell    Restes del castell