Província de Girona


Sant Cosme i Sant Damià de Queixans
(Urtx, Cerdanya)

42º 23,910'N ; 1º 55,306'E      
La parròquia de Kexanos apareix documentada per primera vegada en l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell, suposadament escrita l’any 819, però que s’ha demostrat que és de la segona meitat del segle X.

Com en moltes altres esglésies de la zona, va patir els saqueigs que van fer els homes del comte de Foix i del vescomte de Castellbò. En aquest cas van ferir al capellà, van calar focs a les portes, i es van emportar tots els objectes ornamentals que van trobar. Posteriorment va tornar a ser saquejada, emportant-se tot el que hi havia i segrestant al capella, que fou assotat i per la llibertat del qual van haver de pagar 40 sous.


Ens trobem davant d'un temple que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Malgrat això es conserva part dels murs laterals i la capçalera.


Està format per una sola nau, a la que es van afegir capelles laterals, que li aporten una planta de creu llatina. També es va allargar el temple ver ponent, com queda palès en el mur sud, on s'observa un canvi de parament.


L'absis és semicircular i està lleugerament orientat cap al sud. Està decorat externament amb un fris d'arcs cecs sota la cornisa. En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


L'actual façana es va construir en 1775, segons consta en la porta d'accés. En ella es pot veure un forrellat d'inspiració romànica, però  fet en èpoques posteriors.