ProvÝncia de Girona


Sant CebriÓ de Pujarnol
(Porqueres, Pla de l'Estany)

42║ 6,131'N ; 2║ 42,493'E
Les primeres  notÝcies del lloc de Puigarnolf daten de l'any 1017, quan el monestir de Sant Esteve de Banyoles tenia possessions en la zona.  L'esglÚsia va ser consagrada el 24 d'abril de 1248 pel bisbe Berenguer de Castellbisbal.  


L'esglÚsia estÓ formada per una sola nau, coberta amb una volta de canˇ lleugerament apuntada i acabada en un absis semicircular. En la part central del tambor absidal s'obre una finestra de mig punt i de doble esqueixada.

Absis          Finestra de l'absis

En el mur nord es van afegir dues capelles laterals, aixÝ com l'escala que permet l'accÚs al campanar, que va ser afegit amb posterioritat coronant la fašana oest.


La porta d'accÚs estÓ situada en el mur oest. La porta actual ha estat reconstru´da imitant la forma que es suposa que tenia originÓriament.


Malgrat tot, encara  es conserven fragments de la forja romÓnica. El forrellat estÓ decorat amb incisions geomŔtriques i un cap de serp.


Al davant del temple trobem la Torre de Pujarnol.


╔s una casa pairal constru´da a partir d'una torre circular del segle XII, a la que se li va afegir una altra torre quadrada per defensar-la millor de possibles atacs. Actualment Ús un restaurant.

Torre circular      Vista general de la casa amb la torre quadrada