ProvÝncia de Girona


Sant CebriÓ d'EsponellÓ
(EsponellÓ, Pla de l'Estany)

42║ 9,657'N ; 2║ 47,233'E
En l'any 925 es celebrÓ un judici en aquest temple, amb la presŔncia del bisbe Guiu de Girona i el comte Mirˇ de Cerdanya i Besal˙. Durant els segles XV i XVI es va modificar el temple, per˛ encara es conserva la portalada i l'absis originals.


El temple que podem contemplar en l'actualitat es va edificar en el segle XIII. EstÓ format per  una sola nau amb una volta lleugerament apuntada i capšada a l'est per un absis semicircular, forša alterat internament en Ŕpoca barroca. La nau, com l'absis, van ser sobrealšats en Ŕpoca posterior. TambÚ s'hi van afegir algunes capelles laterals i una sagristia, que oculten en gran part la factura romÓnica.


La porta d'accÚs estÓ protegida per tres arquivoltes de mig punt en gradaciˇ, que envolten un timpÓ.


En Ŕpoca g˛tica es va esculpir la llinda i se li va afegir un guardapols, amb escuts i motius vegetals en els extrems.

Detalls escult˛rics g˛tics  Detalls escult˛rics g˛tics

La porta conserva encara un interessant conjunt de peces de ferramenta romÓnica. La diversitat de formes, mides i dissenys fan pensar que van ser reaprofitats de diverses portes durant les reformes que es van fer en Ŕpoca barroca.


Destaquen els conjunts de tija estreta acabades en parelles de volutes afrontades als extrems. TambÚ trobem uns altres grups amb la mateixa estructura, per˛ amb les tiges i les volutes de majors dimensions, que segurament eren d'una altra porta.

Detall forja romÓnica  Detall forja romÓnica

A cadascun dels batents trobem un agafador, de caracterÝstiques similars, per˛ a alšades diferents. L'anella Ús llisa, mentre que la base tÚ gravats cercles i petites lÝnies disposats radialment.

Agafador romÓnic  Agafador romÓnic

TambÚ trobem dos forrellats. El superior estÓ sostingut per tres anells, dels quals nomÚs estÓ decorat el de mÚs a la dreta, que estÓ decorat amb tres lÝnies.


El braš del baldˇ estÓ decorat amb cercles incisos, petites ratlles i en l'extrem dret un cap de serp o de drac amb la boca oberta.


L'inferior tÚ la mateixa estructura, si bÚ Ús de factura molt mÚs senzilla. El cap d'animal sembla ser una serp i en aquest cas tÚ la boca tancada.

Baldˇ inferior   Cap d'animal

Al damunt de la porta trobem una finestra de mig punt, que durant les reformes barroques es va ampliar la seva llum.

Coronava la fašana romÓnica un campanar de cadireta de dos ulls, que en sobrealšar-se el temple va quedar integrat en el mur. Aleshores es va construir el campanar de torre actual.