Província de Girona


Sant Bartomeu de Llaés
(Ripoll, Ripollès)

42º 09,285'N ; 2º 14,902'E    
L’església de Sant Bartomeu es troba dins de l’antic recinte del castell de Llaés, esmentat per primera vegada l’any 919. El temple el va fer construir l’abadessa Ranlo i va ser consagrada l’any 960 pel bisbe Ató de Vic. Aquest temple va ser substituït per un de nou que consagrà el bisbe Oliba l’any 1025.


Com molts edificis de la zona, va patir els efectes del terratrèmol del 1428 i va necessitar un profunda remodelació de les cobertes i l’absis. En 1594 es va instal·lar un retaule de Rafael Andreu a l’absis.

Quan l’exèrcit francès va ocupar Ripoll entre els anys 1620 i 1623, part de les tropes es van instal·lar a Llaés i a la seva marxa van fer grans destrosses en el temple.

L’edifici que avui podem contemplar respon a les reformes que es van fer entre els segles XVI i XVII. Està format per una sola nau, coberta amb una volta de canó, lleugerament apuntada.


La sagristia, ubicada a llevant de la nau, ocupa l’espai on inicialment s’alçava l’absis romànic. La manca d’excavacions arqueològiques ens impedeix saber quina planta tenia.


En el Museu Episcopal de Vic es conserva una talla de la Mare de Déu amb el Nen, que malgrat haver patit algunes mutilacions, conserva part de la policromia. En la part posterior té un reconditori per a guardar-hi relíquies. Està datada en el segle XII.