Província de Girona


Església de Sant Bartomeu
(Bescanó, Gironès)

41º 57,569'N ; 2º 40,119'E
Gairebé no s'han trobat documents que parlin d'aquest temple. El més antic data del 26 de febrer de 1118 i en ell es descriu la donació a la seu gironina que en va fer Legarda,  esposa de Miró Bonfill d'Estanyol.  


El temple està mig amagat entre la vegetació i dins d'una propietat privada, el que en dificulta molt la seva observació. No estan clars els orígens d'aquest temple, que es podrien situar a finals del segle X o principis del XI. Està format per una sola nau, inicialment coberta amb un enbigat de fusta, però que en el segle XII es va substituir per una volta de canó, reforçada per arcs formers adossats als murs laterals.

La nau està acabada a llevant per un absis semicircular ultrapassat, en el que s'obre una finestra d'una sola esqueixada, actualment cegada. Sobre l'absis trobem un petit ull de bou.     


La porta d'accés es troba en el mur oest protegida per un porxo. Es creu que aquesta porta és de factura moderna i que inicialment es trobava en el mur sud, però va haver de ser traslladada en construir una sagristia. Corona el mur oest un campanar de cadireta d'un sol ull.