Província de Girona


Sant Aniol de Finestres
(Sant Aniol de Finestres, Garrotxa)

42º 5,423'N ; 2º 35,219'E    
L'església de sant Aniol de Finestres apareix documentada per primera vegada en l'any 922. Uns anys més tard, en 979 fou donada a la seu gironina per Miró Bonfill, comte de Besalú i bisbe de Girona. Formava part del terme del castell de Finestres, juntament amb les parròquies de Santa Maria de Finestres, Santa Maria de Santa Pau, Sant Esteve de Llémena i Sant Andreu de Sobre-roca, tal i com consta en un document de 1323.

En 1364, el baró Hug de Santa Pau va comprar a la reina Elionor els drets sobre els castells de Finestres, Santa Pau i Sant Aniol. . Aquesta compra va ser ratificada un any més tard pel rei Pere III, però excloent-hi les parròquies de Sant Aniol de Finestres, Sant Esteve de Llémena i Sant Andreu de Sobre-roca, que depenien de la ciutat de Girona. 


L'església té una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular. Aquest està decorat exteriorment per un fris d'arcs cecs, agrupats de dos en dos i separats per lesenes.

Detall de l'absis      Arcs cecs de l'absis i finestra moderna

Posteriorment es va sobrealçar el temple i es va allargar la nau per l'oest, En el segle XVIII es va construir la nova façana en el mur oest, així com la torre de campanar.