Província de Girona


Sant Andreu
(Borrassà, Alt Empordà)

42º 13,393'N ; 2º 55,580'E      
Sabem que ja existia un temple en aquest indret en el mes de desembre del 817. En ell es va realitzar un acte de deposició de dos testimonis, per dirimir els límits del terme de Bàscara. Aquest terme va ser font de diversos litigis, doncs es tractava d'una possessió del bisbat de Girona, que comprenia terres dels comptats de Besalú, Girona i Empúries. Per aquest motiu, Lluís el Piadòs hi va enviar dos homes de la seva confiança, l'arquebisbe Nifridi de Narbona i el bisbe Crispià de Nimes.


L'edifici actual es va construir entre els segles XVII i XVIII. Sorprenen les seves grans dimensions en un poble tan petit. Té una gran nau amb capçalera poligonal. La façana i la torre campanar són els elements més característics i són de factura barroca.


Va ser construïda sobre l'anterior església romànica. En el sector nord-est es poden veure alguns fragments de l'antiga construcció.

Es conserven algunes filades de carreus del que va ser l'absis semicircular romànic, probablement ultrapassat.


A continuació trobem la sagristia, que va ser afegida posteriorment al edifici medieval. Es va adossar al mur nord, que es conserva gairebé en la seva totalitat.


Està format amb grans còdols, sense treballar i disposats en fileres més o menys regulars. Per la seva fàbrica, tot sembla apuntar a que es tracta d'una construcció del segle X.