Província de Girona


Sant Amanç
(Anglès, La Selva)

41º 55,915'N ; 2º 38,285'E    La primera referència escrita que trobem d'aquest temple daten de l'any 1019, tot i que prèviament, en l'any 860, apareix citada una església construïda en la Vallis Anglensis, que podria fer referència a aquest mateix temple. Segons la tradició, Carlemany fou qui donà aquest nom a la Vall, que vol dir Vall dels Àngels, topònim que ha acabat derivant en l'actual Anglès.


La veïna església de Sant Martí Sapresa fou sufragània de Sant Amanç fins l'any 1362, en que es van canviar les tornes, degut al despoblament que anava produint-se en el terme parroquial i que amb el pas dels segles comportà l'abandonament del culte en la capella. És per aquest motiu que en l'actualitat presenta un estat de runa totalment lamentable. Per sort, un grup de persones voluntàries inverteixen part del seu temps lliure i dels seus coneixements a restaurar el temple. Hem de felicitar-nos per que encara existeixi gent disposada a conservar el patrimoni i la cultura de l'entorn on viu.  Des d'aquí el nostre agraïment per la seva tasca.


El temple, edificat a finals del segle XII o principis del XIII,  té una estructura molt complexa, que requereix un estudi acurat del terreny per treure'n l'entrellat. L'absis quadrat estava orientat cap a llevant i cobert amb volta de canó. En el mur sud s'obre una finestra de doble esqueixada.


Adossada al nord de l'absis es va construir posteriorment una petita sagristia, que va alterar l'estructura d'aquest sector.


La nau, coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada, està orientada de nord a sud, perpendicular a l'absis. Aquesta curiosa disposició fa que alguns autors plantegin la possibilitat que aquest tram fos en realitat el transsepte, però per algun motiu es va haver d'acabar la construcció del temple prematurament.


En el mur sud es troba la porta d'accés, l'arc de la qual ha desaparegut totalment. Sobre la porta s'obria una finestra de mig punt i de doble esqueixada, també molt mutilada. Corona el mur un campanar de cadireta de dos ulls.


En l'angle sud-oest es conserven algunes restes del que va ser l'edifici de la rectoria.