Província de Girona


Sant Briç de Tapis
(Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà)

42º 22,800'N ; 2º 42,069'E
S'esmenta en un document per primera vegada l'any 954, quan el comte Guifré de Besalú la va cedir al monestir de Sant Pere de Camprodon.


No està clara l'estructura original del temple. Algunes fonts afirmen que el que avui és la capçalera, originàriament va ser la nau i l'absis pre-romànic va desaparèixer. Fins al moment no s'han fet els estudis suficients que permetin confirmar o desmentir aquesta teoria.


El temple actual té planta rectangular, amb una sola nau de petites dimensions. La capçalera està coberta amb una volta de canó, curiosament molt més alta que la de la nau, també de canó. Aquesta fet dóna un argument més als defensors de la teoria abans comentada. Dos arcs torals, lleugerament irregulars i adovellats, ajuden a sustentar la volta de la nau.  


Dues finestres il·luminen el temple: una al mur oest i l'altra a l'est. La del costat de ponent sembla que inicialment era d'un sol biaix i posteriorment es va modificar. També sembla de factura tardana la que hi ha en la part alta de la capçalera. En canvi és molt més antiga la finestra, avui cegada, que podem veure en la part baixa de l'absis.


Corona el mur oest un campanar de cadireta de dos ulls i amb un petit arc entre tots dos. Va ser afegir amb posterioritat a la construcció de la nau.


La porta d'accés es troba en el mur sud. És de forma rectangular amb una llinda monolítica, possiblement és fruit d'una reforma. Malgrat tot, es conserva gran part de la forja romànica, a base de volutes cargolades.