Província de Girona


Mare de Déu del Remei del Serrat
(Queralbs, Ripollès)

42º 20,514'N ; 2º 11,121'E    
Les primeres notícies del lloc del Serrat no les trobem fins l'any 1467. Encara més difícil resulta trobar una cita antiga del temple. De fet, no se n'ha conservat cap fins a l'època moderna. De ben segur que l'advocació actual no era l'original, doncs els santuaris dedicats a la Verge del Remei són propis dels segles XV i XVI. Probablement estava dedicat simplement a la Mare de Déu i posteriorment es va afegir l'advocació del Remei.


L'església està formada per una sola nau, de petites dimensions, capçada a l'est per un absis semicircular, lleugerament descentrat. Com en el cas de Sant Jaume de Queralbs i de Sant Sadurní de Fustanyà, de qui era sufragània, l'absis és molt més petit que la nau. Malauradament aquest no es visible des de l'exterior per al visitant. Pel costat de tramuntana una tanca ens impedeix accedir a l'esplanada, que hi ha just al damunt, utilitzada com aparcament particular. Pel costat de migdia un camp tancat també ens impedeix acostar-nos-hi.


La porta d'accés es troba en el mur oest. Està formada per un arc de mig punt adovellat. Aquesta façana està coronada per un campanar de cadireta de dos ulls.


El temple va ser sobrealçat en el segle XVII.