Província de Girona


Pont Romànic
(Sant Julià de Llor i Bonmatí, La Selva)

41º 58,167'N ; 2º 37,755'E    Ens trobem amb un dels millors exemples del romànic civil de la zona. Es tracta d'un pont edificat a finals del segle XI o principis del XII, aprofitant les restes d'un anterior d'època romana, tal i com es pot veure a la base dels pilars. Va ser construït per iniciativa del monestir d'Amer i dels senyors d'Estela per permetre el pas del riu Ter. Curiosament en l'actualitat no hi ha cap riu que passi per sota dels seus arcs, ja que en 1777 el curs del Ter va ser desviat després d'una riuada.


El pont va quedar sense ús, fet que el va  portar a un estat lamentable, amenaçant amb esfondrar-se. Malgrat existir un gran forat en l'arcada principal que amenaçava greument la seva estabilitat, la propietària dels terrenys adjacents es negava a permetre que es fes la restauració, ja que al·legava que el pont estava dins la seva propietat. Per sort els jutges van donar la raó a l'ajuntament i el pont es va poder restaurar.

Vista general    Pas superior

Encara falta refer el sector més al sud, ja que actualment no es pot creuar el pont completament, però de moment s'ha aconseguit evitar que s'esfondrés i que es perdés aquest desconegut, però al mateix temps interessant  monument.

Part per rehabilitar     Fragment derruït del pont

Fa 82 metres de llarg i 2 d'amplada. Durant les obres de restauració es va descobrir l'existència d'una arcada, que havia estat cegada. Així doncs en total té cinc arcs.


El central fa 20 metres de llum i una alçada de gairebé 9 metres, tot i que originalment era molt més alt, ja que el nivell del sol és molt més alt actualment que quan discorrien les aigües del Ter per aquest indret. 

Arcada central       Arcada central