Província de Girona


Pont Trencat
(Montagut i Oix, Garrotxa)

42º 13,153'N ; 2º 34,121'E       
A l'alta edat mitjana ja apareix documentada una via que comunicava de Castellfollit de la Roca a Olot. És molt probable que aquest pont formés part d'aquesta ruta, tot i que no tenim dades de quan fou aixecat.  El que si sabem és que en 1659 les tropes franceses en la seva retirada el van dinamitar. Segurament no es va arribar a reconstruir mai i per això només conserva una petita part.


Les restes conservades es troben en la riba dreta del riu Fluvià formant angle pràcticament recte. L'amplada del riu en aquest sector és força gran, el que fa suposar que es tractava d'un pont de grans dimensions.


En el costat paral·lel al riu s'obren dos arcs. El primer és de mig punt, mentre que el segon només forma un quart de cercle.

El costat perpendicular al curs del riu encara conserva 4 arcs. El primer arc és de mig punt i té gairebé una amplada de 3 metres. A continuació trobem un arc d'uns 6 metres d'ample i 10 d'alçada. Es caracteritza per la presència d'unes socolades a banda i banda, que podrien ser un simple relleix o bé la base d'un arc interior. Els darrers dos arcs estan a la mateixa alçada i són de menors dimensions, ja que estaven destinats a deixar passar l'aigua en cas de riuades. L'inferior té un arc apuntat, el que ens planteja el dubte de si va ser construït en origen o va ser obert posteriorment per millorar la seva seguretat.


Malauradament, no s'ha conservat res més d'aquest pont. A finals del segle XIX encara estava en peu un dels dos arcs centrals, però el mal estat de conservació i les diferents avingudes del riu ha fet que de mica en mica s'anés ensorrant. D'aquest arc només es conserva la base del pilar on es recolzaven els dos ulls centrals, que està integrat en una resclosa moderna.


Una excessiva reconstrucció moderna li ha tret tot l'encant. Les parts perdudes han estat excessivament reconstruïdes amb totxanes. Potser una simple consolidació dels seus carreus hauria estat suficient, tenint en comte que el pont no porta a enlloc. 

Fa uns anys, un pont de factura moderna, fa ombra a les petites restes del pont trencat i posa de manifesta la importància en les comunicacions d'aquesta zona.