Província de Girona


Sant Pere de Navata
(Navata, Alt Empordà)

42º 13,473'N ; 2º 51,761'E
A l'exterior del nucli urbà de Navata, en el veïnat de Can Miró, es troba aquest temple. Es va edificar en el segle XII.

Façana

El més destacat d'aquest edifici és la seva portalada. Consta de quatre arquivoltes de mig punt en gradació. La primera està decorada amb un motiu que  recorda a una corda i que l'aresta. La segona, en canvi, presenta una canaleta a l'aresta decorada amb semiesferes. La tercera no té decoració, tot el contrari que la quarta, on es poden veure uns motius helicoidals i semiesferes. Les arquivoltes acaben en el bell timpà. En ell està representada una imatge de l'Agnus Dei. La segona i quarta arquivolta descanses en columnes, els capitells de les quals estan decorats amb motius vegetals i animals. També és digne de veure la forja de la porta, que encara és l'original.

AbsisDetall arquivoltes

El temple consta d'una sola nau acabada en una absis semicircular. La volta que cobreix la nau està lleugerament apuntada. Al mur esquerre podem trobar tres arcs de mig punt tapiats. Això sembla indicar la presencia d'una altra nau més antiga que va desaparèixer o bé un projecte de construir-ne una altra i que no es va materialitzar.


A l'interior de l'absis encara es poden veure restes de pintures murals. Malgrat el seu mal estat de conservació, es poden veure les restes d'un pantocràtor i altres escenes evangèliques, així com altres motius ornamentals.