Província de Girona


Muralles de Les Escaules
(Boadella i Les Escaules, Alt Empordà)

42º 19,236'N ; 2º 52,886'E       
El nom de Les Escaules prové del llatí Calidas, és a dir banys d'aigua calenta. Per tant, es creu que el lloc ja estava ocupat en època romana, aprofitant l'aigua calenta que surt d'un manantial que nodreix el torrent de la Caula. De totes maneres, sembla que els orígens de la població tal i com la coneixem datarien del segle IX, quan es construeix el monestir de Sant Martí de les Escaules.


Al voltant del cenobi es van anar construint les cases de les persones que servien al monestir. El nucli de població va estar protegit per unes muralles, de les que ens han quedat restes molt minses. Les més importants són un antic portal i una torre. El portal el trobem en el carrer d'Amunt, que està format per un senzill arc adovellat.

Portal d'amunt   Portal d'amunt

En un dels murs laterals, encara es conserva l'arrencada d'una volta, que cobria el passadís d'entrada i una de les pollegueres. 


En el carrer de l'Oli es conserva un pas cobert, que es creu podia haver estat un altre dels portals de la població, tot i que hauria estat molt reformat al llarg dels segles.


L'actual església parroquial de Sant Martí de les Escaules, aixecada en el segle XVIII, conserva part del que va ser una torre de la muralla. La podem veure en la part baixa del campanar. Es veu més clar des del pati de Can Torra, la casa que hi ha adossada al costat, però malauradament no vam poder entrar-hi en la nostra visita feta en el 2018, malgrat que qui ens feia la visita n'era el propietari. Així doncs, només us podem mostrar imatges de la part inferior de la torre, molt diferent a la resta del temple. 

Església actual i restes d'una torre    Restes de la torre i muralla

Al sud de la població i en el cim d'un petit turó, s'alça el castell de les Escaules.