Província de Girona


Muralles
(Castelló d'Empúries, Alt Empordà)

42º 15,663'N ; 3º 4,562'E    
La vila de Castelló es va construir en na zona elevada formada per cinc turons. El més alt és el puig Salner, on s'alça l'església de Santa Maria.


Del primer recinte fortificat no en queda cap vestigi. Es creu que el seu traçat més oriental coincidia amb el fragment conservat de la muralla baix medieval que hi ha al darrera de la basílica de Santa Maria


La segona muralla de la vila tenia un total de set portals. dels que només s'ha conservat un: el de la Gallarda.

Muralla i portal de la Gallarda   Interior del portal de la Gallarda

El portal s'obre en una torre de planta rectangular. Està format per dos arcs de mig punt adovellats, entre els quals hi ha un espai, on hi havia el rastell.

Portal de la Gallarda        Portal de la Gallarda

Aquests fragments de muralla, que tenen una alçada d'entre sis i set metres, van ser construïts entre els segles XIII i XIV.

Muralla   Finestra de la muralla
L'espai que hi ha al costat del portal de la Gallarda actualment està ocupat per un restaurant. En el mur que separa aquest recinte del poble hi veiem un finestral de tradició romànica.

Finestra del portal de la Gallarda
Les pedres que conformen els arcs i la columna tenen tota l'aparença de ser elements moderns, per aprofitar el capitell, que sembla si ser original. Malauradament no hem trobat cap document que ens permeti confirmar o desmentir aquesta hipòtesi.

Capitell de la finestra del portal de la Gallarda   Capitell de la finestra del portal de la Gallarda