Província de Girona


La Torrassa
(Alp, Cerdanya)

42º 20,988'N ; 1º 57,140'E      

 No tenim cap notícia antiga d'aquest edifici, tot i que algunes fonts l'han identificat amb el castell de Saltèguet, esmentat en el segle XIV, però no creiem que aquesta identificació sigui correcta, doncs el lloc de Saltèguet està força allunyat de l'indret on s'alça aquesta torre.


L'antiga torre medieval de finals del segle XII o principi del XIII, està parcialment enrunada i totalment abandonada i plena de vegetació.


La seva planta és pràcticament quadrada. L'alçada dels seus murs actualment amb prou feines supera els 5 metres. A més o menys la meitat de l'alçada del mur, veiem un rebaix d'uns 15 centímetres, que marca la divisió en dos pisos.


Els murs estan fets amb lloses de llicorella, a excepció dels angles on hi ha carreus ben tallats d'una tonalitat rosada. Malauradament la majoria d'aquests carreus han estat arrencats i nomñes es conserven els de l'angle septentrional.


La porta s'obre en el mur sud-oest. Per la part interior veiem un arc rebaixat fet amb lloses de llicorella, mentre que les dovelles de la part exterior han desaparegut.

Porta d'accés   Porta d'accés

El fet que la porta estigui a peu pla vol dir que hi havia un anell de muralles que envoltava la torre. A simple vista no es visible aquest recinte fortificat. Només en el sector nord-est sembla que hi ha les restes del que va ser un vall defensiu.