Glossari


A- B - C - D - E - F - G - I - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - Z


Escòcia
Motllura còncava, molt utilitzada en la base de les columnes d'estil jònic, formada per dos segments de circumferència de radis diferents. Normalment l'inferior té un major radi i d'aquesta manera s'aconsegueix un efecte de llums i ombres.

En el romànic també s'utilitza aquest motiu decoratiu en les arquivoltes o línies d'imposta. També en molts casos estan decorades amb motius escultòrics.Espitllera
Obertura vertical i força estreta per la part exterior del mur i amb esqueixada per la part interior, per a poder mirar o disparar projectils cap a l'exterior sense ser vist i restar protegit. També se l'anomena sagetera.


Esqueixada
Disminució progressiva de l'amplada d'una obertura. Normalment s'utilitza en murs gruixuts, amb l'objectiu d'aconseguir la màxima il·luminació possible debilitant el mínim el mur.


Estria
Solc de perfil semicircular amb motiu decoratiu, que sol estar buidat en el fust d'una columna, en una arquivolta, una pilastra, una motllura, ...


Estuc
Pasta feta amb calç o guix barrejada amb pols de marbre, que s'utilitza per arrebossar superfícies o per fer-ne motllures o altres elements decoratius, que requereixin un treball molt fi.


Extradós
Superfície exterior d'un arc o volta.

www.artmedieval.net