Província de Girona


Fontana d'Or
(Girona,Gironès)

41º 59,128'N ; 2º 49,591'E
Edifici d'època romànica, que va ser profundament reformat entre els segles XIV i XV. Posteriorment va patir un incendi i la moderna restauració, feta a la dècada dels seixanta, és la que li ha configurat l'aspecte actual.


El palau actual és gòtic, però va aprofitar elements de l'anterior edificació romànica. Té dues façanes: la principal que dóna al carrer Ciutadans i la posterior, que resta mig amagada, en el carrer de les Ferreries Velles.


Totes dues presenten una estructura similar amb un pis inferior dominat per grans arcades de mig punt. Per sobre aquesta planta hi ha un pis amb finestres triforades i remata l'edifici una altra planta acabat en forma de porxo.


La galeria de finestres triforades és un dels elements més característics de l'edifici amb arquets de mig punt i esveltes columnes cilíndriques. Els capitells del segle XIII tenen una rica decoració i constitueixen un dels pocs exemples d'escultura romànica en edificis civils a Catalunya. Hi podem veure representats animals alats, homes amb bèsties, caps humans, sirenes ocell i escenes de cacera.


L'estructura interior de l'edifici s'organitza al voltant d'un pati central, amb galeria porticada, seguint la tradició dels patis gòtics catalans.


és en aquest moment quan es reforma profundament l'estructura de l'edifici, ampliant-lo fins arribar al carrer de les Ferreries velles, on es van aprofitar els porxos d'una construcció anterior.

Façana posterior    Façana posterior


En el vestíbul es conserven alguns elements "rescatats" durant les obres de restauració, com aquest muntant esculpit.


En la meva darrera visita a aquest edifici, ja com a seu de CaixaFòrum, em va sorprendre una imatge de la Verge, situada sobre la porta d'accés a la sala de conferències. No he pogut trobar informació al respecte de si és original o una còpia, la seva datació, ...  La seva ubicació e il·luminació ens fan pensar que si es pot tractar d'una imatge original de la Verge amb el Nen a la falda, que ha perdut la mà dreta. Encara conserva bona part de la policromia amb que estava decorada.