Cantàbria


Santa Maria de Ruerrero / Nuestra Señora de las Nieves
(Valderredible)
42º 49,934'N ; 3º 54,296'O    
El temple parroquial actual, situat als peus del cim on hi ha les restes del castell de Ruerrero, està dedicat a Nuestra Señora de las Nieves i aixecat en el segle XVII, s'alça uns metres més al nord d'on ho feia l'anterior temple del segle XII. 


Era un temple romànic, que apareix citat per primera vegada en un document on Sansa cedeix a la catedral de Burgos l’església de Santa Maria de Ruerrero. Aquest va ser escrit a finals del segle XI o principis del XII. En 1106, els nebots de Sansa, Diego Tellez i la seva esposa Teresa ratificaven la propietat d’aquest temple fet construir per la seva tia Sansa.

Malauradament desconeixem el punt exacte on s'aixecava el temple, que es trobava on actualment hi ha camps de conreu. D'ell es creu que procedeix un capitell de temàtica vegetal, que està encastat en el mur  d'una casa del poble.


També s'ha conservat la seva pica baptismal, en aquest cas en el temple actual. Està decorada amb dues franges de dents de llop i tres decorades amb motius de soga, com altres piques de la zona.


L'església de Nuestra Señora de las Nieves malgrat haver estat construïda en el segle XVII, interiorment té l'aparença d'un temple gòtic d'una nau i transsepte, cobert amb voltes estrellades. Però si mirem els pilars on descarreguen els arcs torals i els nervis, ens transporten a estils més clàssics.

Interior del temple   Voltes del temple

Des d’aquí volem agrair a mossèn Ezequiel la seva amabilitat i disponibilitat per acompanyar-nos en la visita a aquest temple.