CantÓbria


La Asunciˇn de Santa Maria de Hito
(Valderredible)
42║ 50,679'N ; 3║ 52,530'O    
El lloc on avui s'aixeca el temple va estar ocupat ja en Ŕpoca romana, a jutjar per les restes trobades en 1978 quan es constru´a la carretera que passa pel seu costat. Aleshores es va localitzar una vilĚla romana del segle III.


Al voltant d'aquesta construcciˇ es van trobar nombrosos enterraments, corresponents a una necrˇpolis altmedieval. Malauradament a dia d'avui no s'han posat en valor aquestes restes, doncs un cop acabada la seva excavaciˇ es van tornar a tapar.

El temple es de caire rural i ha estat reformat profundament al llarg dels segles. De fet, costa trobar l'empremta romÓnica, doncs la nau va ser reformada a finals del segle XIV o principis del XV, quan es construeixen les voltes nervades. Posteriorment, en 1689 es construeix una nova capšalera en estil barroc.


El mur oest estÓ coronat per un campanar de cadiretade dos pisos. En l'inferior s'obren dos ull de mig punt resseguits per un guardapols llis. En el pis superior s'obre una finestra de perfil apuntat.


En el claustre de San MartÝn de Elines es conserva la pica baptismal d'aquest temple. Com moltes altres piques de la zona estÓ decorada amb dos franges de dents de llop i tres de motiu de soga.