Cantàbria


Santa Maria de Cuena
(Valdeolea)

42º 51,397'N ; 4º 12,692'O    
El temple actual va ser aixecat en el segle XIII, però va ser ampliat entre els segles XV i XVI en estil gòtic. De l'edifici romànic es conserva la seva capçalera, de planta rectangular i coberta amb una volta apuntada, que arrenca d’una imposta sense decoració, la qual només s'ha conservat en el mur nord. L’absis va ser modificat a l’est, doncs es va construir una sagristia i uns armaris destinats a guardar les indumentàries litúrgiques, que desmereixen totalment aquest espai.


L’arc triomfal, doble i apuntat, descansa en dues columnes adossades, que tenen els seus capitells esculpits d’una manera molt tosca.


El capitell del costat esquerre està decorat amb quatre lleons, que estan enfrontats de dos en dos. Entre els dos lleons de la cara frontal semblaria que es va representar una au. Sorprèn trobar en la cara lateral esquerra a tres arquets sobre el llom del lleó, que no hem sabut interpretar.

Capitell esquerre   Capitell esquerre

En el capitell dret tornem a trobar lleons, però en aquest cas amb una factura més pobre, que en dificulta la seva interpretació.

Capitell dret   Capitell dret

El temple va ser ampliat amb una segona nau adossada al costat sud i en aquest moment també es va refer la volta de la primera nau.


Totes dues estan cobertes amb voltes estrellades.


L’arc triomfal d’aquesta nova nau és de perfil rebaixat i descansa en columnes triples. Els seus capitells estan decorats amb flors de vuit pètals, pinyes i caps humans.

Capitell esquerre   Capitell esquerre

Capitell dret


S’accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud. Aquesta va ser traslladada del mur sud original del temple, que va desaparèixer en construir-se la nova nau. Està formada per tres arcs apuntats, els dos exteriors decorats amb bossells i escòcies i protegides per un guardapols llis.


Aquests dos arcs exteriors descansen en parelles de columnes amb capitells decorats amb motius vegetals molt simples.

Capitells del costat esquerre   Capitells del costat dret

En el muntant dret, veiem un carreu amb una creu patada esculpida.


Corona el mur oest una espadanya romànica, que posteriorment va ser modificada per convertir-la en un campanar de torre.


En l’interior podem veure la pila baptismal, de forma quadrada troncopiramidal.


Des d’aquí volem agrair a les guies de Valdeolea la informació que ens va permetre accedir a l’interior del temple. També volem agrair la disposició i amabilitat del veí de Cuena que ens va obrir la porta i ens va acompanyar durant la visita. Tanmateix, lamentem que aquest temple no estigui inclòs en les visites guiades, que organitza l’ajuntament de Valdeolea, doncs creiem que és prou interessant com per a que així sigui.