Cantàbria


Santa Cruz de Fombellida
(Campoo de Enmedio)

42º 56,082'N ; 4º 07,237'O    
En el fur apòcrif de Cervatos de l’any 999 apareix per primera vegada citat el lloc de Fuent Vellida i la seva església. En 1352 torna a aparèixer com a lloc d’abadenc de San Pedro de Cervatos, en el Becerro de las Behetrías.


Situada a peus de la carretera N-611, que comunica Palència amb Santander, trobem aquest petit temple, que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles.


L’empremta romànica es manté especialment en la capçalera, on es conserva el seu absis semicircular, força baix i fet amb carreus de bona talla. L’absis està dividit en dos nivells horitzontals, l’inferior més ample a mode de podi. En la part central s’obre una finestra de mig punt i doble esqueixada, tot i que per la part interior ha estat modificada i té aparença rectangular. Posteriorment, es va obrir una finestra rectangular en el mur sud del presbiteri. L’arc triomfal és de perfil apuntat, que descansa en dues columnes adossades, els capitells de les quals tenen l’aparença de cimaci.


La teulada es recolza en una cornisa llisa, reforçada per disset mènsules. Estan decorades amb tres models: de cavet, de proa de vaixell i amb un rotlle horitzontal

Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida


La nau té una coberta de fusta, mentre que el presbiteri presenta una volta apuntada.


S’accedeix al temple per una porta oberta en el mur de molt senzilla factura, formada per un arc de mig punt adovellat.


Posteriorment es va afegir una sagristia en el mur sud i el campanar de cadireta que corona el mur oest.


En l’interior del temple es conserva una pila baptismal troncocònica, decorada amb dues creus incises.