Cantàbria


Santa Cecilia de Rucandio
(Valderredible)
42º 54,453'N ; 3º 52,063'O    
L'església de Rucandio és avui la barreja de diversos moments constructius, que es comencen en el segle XIII. Malauradament, la darrera restauració del temple ha estat poc encertada. doncs s'ha cobert el terra amb rajoles poc estètiques i més própies d'una cuina o un bany i a més es va eliminar el cor elevat per construïr-ne un de nou a nivell del terra.


De l'edifici romànic es conserva la seva capçalera, de planta rectangular i coberta amb una volta apuntada. En la part central del mur est s'obre una finestra d'una esqueixada i d'arc de mig punt per l'exterior. Posteriorment, es va obrir una altra finestra en el mur sud i es va adosar la sagristia al mur nord.


En el segle XVI es desmunta la nau i es construeixen dues naus laterals. Els dos trams de la nau estan cobertes amb voltes de tercelets. També el tram oriental de la nau nord. 

Interior del temple   Volta de la nau central

Dues grans columnes recullen els nervis de les voltes en la part central.


En la nau nord es conserva una pila baptismal llisa, que té esculpides dues creus circumscrites.


També és d'època romànica el campanar de cadireta del mur oest. Té dos nivells d'obertures. En el nivell inferior s'obren dos ulls, resseguits per una motllura simple. En el pis superior s'obre una finestra de menors dimensions.


En aquest mateix mur s'obria una finestra d'una esqueixada, actualment cegada.


Des d’aquí volem agrair a mossèn Ezequiel la seva amabilitat i disponibilitat per acompanyar-nos en la visita a aquest temple.