CantÓbria


San Julißn de Bustasur
(Las Rozas de Valdearroyo)

42║ 56,086'N ; 4║ 01,869'O    
El lloc de Bustasur apareix citat en un document de la catedral d'Oviedo de l'any 857, en que Ordo˝o I confirma al bisbe Serrano una sŔrie de bens. Tenint en compte les nombroses falsificacions de documents que va fer el bisbe Pelayo per justificar els dominis del bisbat, tot apunta que aquest document no va ser escrit en el segle IX.

Si que sabem del cert que en el segle XII formava part dels dominis dels Cavallers de Malta i que el prior de Santiurde era qui nomenava al capellÓ de Bustasur.


Ens trobem davant d'un temple de molt senzilla factura, aixecat durant la primera meitat del segle XII. Es probablement un dels primers temples romÓnics de CantÓbria que han arribat fins als nostres dies. Ho sabem per la inscripciˇ que hi ha en el fust esquerre de l'arc triomfal, on hi veiem Era 1150, Ús a dir l'any 1112. Inicialment estava formada per una sola nau, capšada a l'est per un absis semicircular. La seva volta i la del presbiteri semblen haver estat reconstru´des en algun moment.


Exteriorment estÓ decorat ˙nicament amb mŔnsules totalment llises. En la part central del tambor absidal s'obre una finestra d'una sola esqueixada. En un carreu situat a l'esquerra de la finestra, trobem gravats els noms de sant JuliÓ, sant SebastiÓ, sant Vicenš, sant MartÝ i l'Ascensiˇ, probablement les advocacions que podia allotjar el temple en el moment de la seva fundaciˇ, doncs la lletra Ús del mateix estil que la de la data que hi ha a la columna.


L'arc triomfal Ús doble i de mig punt. Descansa en dues columnes amb els capitells esculpits. En el costat esquerre hi ha lleons enfrontats, mentre que en el del costat dret hi ha Óguiles amb les ales obertes.

En l'interior del temple tambÚ es conserva una pica beneitera, probablement de factura romÓnica i una pica baptismal rectangular, que tÚ decorada una creu de Malta circumscrita en la seva cara frontal.