Cantàbria


San Esteban de Pulmaverde
(Udías)

43º 20,320'N ; 4º 14,866'O    
La primera menció d’aquesta església la trobem en el cartulari de la catedral de Burgos, de l’any 1099, quan el bisbe Garcia va consagrar l’església d’Odias, que havia estat fundada pel comte de las Astúries de Santillana, Martín Lainez.


El temple actual és bàsicament gòtic, en que van perviure algunes formes constructives del romànic. Està formada per dues naus de quatre trams i cobertes amb voltes de creueria.


D’aquest primer temple semblaria que no s’ha conservat res, doncs en el segle XIII va ser reformat. Aquest segon edifici va ser concebut amb un sola nau tan llarga com les actuals, coberta amb una estructura de fusta i capçada a l’est per un absis quadrat.


En el seu mur nord encara podem veure les mènsules on es recolza la cornisa de sota la teulada. En elles es van esculpir caps d’animals i humans, una creu, un motiu fàl·lic i altres motius geomètrics i vegetals.

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida    Mènsula esculpida    Mènsula esculpida

Mènsula esculpida


En el segle XIV es decideix ampliar el temple i es construeix la segona nau. També en aquest moment es destrueix la coberta de fusta i es dota a la primitiva nau de voltes gòtiques.

En el mur sud trobem una porta de clara traça gòtica. Està formada per tres arcs apuntats i decorades amb un bossell, que descansen en uns capitells comuns.


Aquests estan decorats amb caps humans, de la boca dels quals surten elements vegetals, entre els que veiem gossos i lleons. En el costat esquerre veiem un gos i una gallina separats per una flor de sis pètals. En el muntant dret veiem un gos i un lleó separats per un cap humà.

Detall de la portalada   Detall de la portalada

Detall de la portalada   Detall de la portalada

Detall de la portalada   Detall de la portalada


En l’angle nord-oest trobem l’antic campanar de cadireta de tres ulls, distribuïts en dos nivells. Aquest va ser reformat entre els segles XVI i XVII.


En aquest sector trobem una antiga porta de perfil apuntat, actualment cegada.