Cantàbria


La Purísima de Arroyo
(Las Rozas de Valdearroyo)

42º 58,422'N ; 4º 03,389'O    
Ens trobem davant d'un temple aixecat a finals del segle XII, malgrat que va ser modificat posteriorment. En 1979 va ser profundament restaurat, potser en excés, doncs es va eliminar el porxo adossat al mur sud i es van eliminar les restes de policromia de diferents époques que conservava el temple, per tal de retornar-li l'aspecte el més semblant possible al que es creia que tenia en el seu origen.


Està format per una sola nau, capçada a l'est per un absis de planta rectangular, que sorprèn per ser una mica més llarg que la nau. En el seu mur est s'obre una finestra d'una sola esqueixada. Posteriorment es van obrir dues finestres rectangulars i que van ser cegades durant la restauració. En el mur sud de l'absis s'obre una finestra en forma d'espitllera.


L'absis és la part menys alterada del temple, i està cobert amb una volta apuntada. Aquesta arrencava d'una motllura, que malauradament va ser eliminada en algun moment, deixant el mur llis.


Només s'han conservat dos petits fragments d'aquesta imposta, junt als capitells de l'arc triomfal. Podem veure que es tractava d'una imposta decorada amb un escacat de tres fileres. També trobem un petit fragment d'escacat, en aquest cas fora del seu lloc original, en l'exterior del temple. Creiem que probablement formava part de l'antiga cornisa, doncs a diferència del de l'absis, l'escacat està format per dues fileres.


L'arc triomfal és doble i de perfil apuntat. Està recolzat en dues columnes amb els capitells esculpits de manera molt tosca. El del costat esquerre representa la Crucifixió de Crist, que es troba flanquejat per dos soldats amb llança. El de la dreta la clava en el costat de Jesús. A l'esquerra de la Crucifixió, veiem a un personatge femení. Abans de la restauració de l'any 1979, sobre ella hi figurava una inscripció pintada on hi deia MARIA. Segons els veïns d'Arroyo, que ens van obrir el temple i ens van acompanyar durant la nostra visita, es va retirar la policromia dels capitells amb sorra a pressió, fet que va malmetre considerablement les escultures i actualment es mostren força erosionades. El cimaci està decorat amb llaços horitzontals.

Capitell esquerre   Capitell esquerre

El capitel dret té representada la lluita d'un home contra una bèstia, que està dempeus. En la part central hi ha un altre home, que és mossegat per una altra bèstia que l'ataca. El cimaci està decorat amb motius vegetals.

Capitell dret   Capitell dret

Les seves bases estan decorades amb bossells sobre un plint amb boles en els angles.


En la capella adossada al mur nord es conserva una pica baptismal decorada amb arcs de mig punt.

Pica baptismal   Pica baptismal

També és d'època romànica la pilca beneitera, decorada amb lòbuls i un motiu de soga en la part superior.


Està col·locada sobre un peu prismàtic en que es va esculpir una parella de personatges en dues de les seves cares. La resta està decorada amb un escacat.


En el temple trobem nombrosos carreus amb unes marques que ens han cridat l'atenció. Ens recorden a d'altres que hem vist en alguns temples i que han estat interpretades com a taulers de joc, però no creiem que en aquest cas sigui així degut a la seva ubicació. Però aleshores que representen? No hem sabut trobar la resposta.

Carreu amb gravats   Carreu amb gravats

Per últim destaquem una finestra oberta en el mur sud, que té un arc de mig punt monolític.


Des d'aquí volem agrair a l'Hostal la Lobera la informació facilitada per poder accedir a l'interior del temple i als veïns d'Arroyo, que ens van acompanyar durant la visita, les explicacions que ens van facilitar.