Cantàbria


La Purísima de Sobrepenilla
(Valderredible)
42º 46,708'N ; 3º 59,451'O    
El lloc de Sobrepenilla apareix citat per primera en un inventari d’una venda de bens que es porta a terme en època de l’abat Miguel de Santa Maria d’Aguilar de Campoo (1214-1229). A meitats del segle XIX consta que la seva església estava dedicada a sant Martí, si bé avui està sota d’advocació de la Puríssima.


Ens trobem amb un temple d’una sola nau, amb coberta de fusta i capçada a l’est per un absis de planta rectangular i coberta amb una volta apuntada, que arrenca d’una imposta sense decorar.


En el mur est s’obre una finestra de mig punt i doble esqueixada. Interiorment està decorada amb una arquivolta, decorada amb pinyes i boles.


Aquesta es recolza en dues columnes, que tenen els seus capitells esculpits. El del costat esquerre presenta diversos fruits, mentre que el del costat dret està decorat amb pinyes.

Capitell de la finestra de l'absis    Capitell de la finestra de l'absis

Exteriorment és molt més simple doncs està decorada amb tres bossells que envolten un arc de mig punt fet amb mitges boles. El bossell central, molt més estret que els altres, presenta una decoració de motiu de soga.


En el mur sud de l’absis trobem una altra finestra, en aquest cas està decorada externament amb una arquivolta que presenta un escacat en la seva part central.


L’arquivolta es recolza en dues columnes, força malmeses i que tenen els seus capitells esculpits. En el costat esquerre veiem a un cavaller amb un falcó, que persegueixen a una bèstia força erosionada. En l’altre capitell trobem a una bèstia que s’atansa sobre el que sembla un ocell dins una gàbia.

Capitell de la finestra lateral de l'absis   Capitell de la finestra lateral de l'absis

Per la part interior la finestra només presenta un petit motiu de soga que recorre la seva part més exterior.


L’arc triomfal és apuntat i es recolza en dobles columnes. Els seus capitells són de factura molt tosca. En el costat esquerre veiem a una bèstia alada en forma de serp que recolza les seves potes en un personatge amb les mans alçades i que sosté un bastó. En la cara central veiem a un altre personatge que també porta bastó, en aquest cas l’agafa amb les dues mans sobre el seu pit. Al seu costat hi ha una sirena de doble cua. Completen la decoració un quadrúpede i una au.

Capitell esquerre de l'arc triomfal   Capitell esquerre de l'arc triomfal

El capitell dret té esculpida una dona nua a la que dues serps li mosseguen els pits (luxúria?). Al seu costat, en l’angle hi ha una pinya. Ja en la cara frontal veiem a un dimoni, que subjecta el plat d’una balança, que sosté una figura vestida amb túnica (sant Miquel?). Sota la balança veiem un quadrúpede. Ja en la cara interior veiem a un personatge que està asseguda i que sosté una bossa al voltant del seu coll (l’avar?), al que un dimoni li està col·locant algun objecte a la boca o se la està segellant. Amb l’altre mà el dimoni sosté una moneda.

Capitell dret de l'arc triomfal   Capitell dret l'arc triomfal

Capitell dret de l'arc triomfal


Les teulades es recolzen en mènsules, la majoria de cavet, però algunes presenten algun motiu esculpit. En el mur sud del presbiteri trobem dos peixos i un entrellaçat. Ja en el mur nord de la nau trobem algunes de proa de vaixell, una amb dues boles i altres amb elements geomètrics. Malauradament, degut a la boira que hi havia quan vam visitar el temple, no vam poder fotografiar aquestes darreres i només us podem mostrar les de l’absis.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

En l’interior del temple es conserva la pila baptismal, que no presenta cap tipus de decoració.


Des d’aquí volem agrair a mossèn Ezequiel la seva amabilitat i disponibilitat per acompanyar-nos en la visita a aquest temple.