Província de Girona


Creu de Terme
(Castelló d'Empúries, Alt Empordà)

42º 15,564'N ; 3º 4,551'E    
Davant la basílica de Santa Maria podem veure l'antiga creu de terme de la vila de Castelló. Com podem suposar, aquesta no era la seva ubicació original, que de fet es desconeix, ja que durant molts anys va estar en el cementiri de la població. Probablement va ser traslladada al cementiri quan aquest es va construir en 1860. Per això també és coneguda com la "Creu del Fossar".


En 1963 va ser traslladada a la seva ubicació actual. En 1986 va patir un accident durant les obres que es feien en un edifici adjacent. Després de la restauració i la substitució d'alguns elements, va tornar a ser col·locada en 1990.


Es tracta d'una creu de pedra feta en el segle XV i que constitueix un dels millors exemples de creus de terme gòtiques de tot Catalunya. Sobre una columna octogonal, de nova factura, hi trobem el capitell nus. En cadascuna de les seves vuit cares trobem la figura d'un sant o Evangelista entre motius vegetals i arquitectònics. Veiem a sant Pau, Sant Pere, Sant Joan, Sant Jaume el major i Sant Jaume el menor, Sant Mateu, Sant Simó i Sant Andreu.


La creu té esculpida la imatge de Crist Crucificat, flanquejat per la Verge i Sant Joan, situats en els braços de la creu. Al damunt de Crist veiem un pelicà alimentant a les seves cries (símbol de l'amor i la compassió de Jesús), mentre que en la part inferior veiem a Adam ressuscitant.


La cara posterior està decorada amb la imatge de la Verge i el Nen, envoltada pels símbols del Tetramorf.