ProvÝncia de Girona


Castell de Peracalš
(Ventallˇ, Alt EmpordÓ)

42║ 08,724'N ; 3║ 4,253'E      
La primera vegada que trobem documentat el castell de Peracalš Ús en l'any 1312, quan Poncet de Caramany va retre homenatge al comte d'Emp˙ries com a feudatari d'una  coromina situada dins del terme del castell.

En el 1410 els Caramany eren senyors de Ventallˇ, les Olives i Peracalš. Ja en segle XVI trobem una altra nissaga com a senyors del castell, els Margarit, grÓcies al matrimoni de Pere de Margarit amb Jer˛nima de Gallart, hereva de Peracalš.

El castell va ser saquejat i cremat durant la Guerra dels Segadors, l'any 1640 per les tropes de Felip IV, doncs era propietat de  Josep Margarit i de Biure, cap de les milÝcies de la Generalitat, figura clau de la resistŔncia catalana.

Les restes del castell sˇn molt minses. Les mÚs importants es conserven en el sector nord de la poblaciˇ. Podem veure un mur d'uns 12 metres de llarg i 2 d'alšada fet amb carreus escairats i distribu´ts en fileres regulars.


A l'extrem de llevant, el mur continua dins d'una propietat privada, en el pati de la qual es pot observar les restes d'un antic portal.


En altres cases del poble es poden observar altres restes de l'antiga fortificaciˇ. En el sector sud trobem un mur on es conserven dues espitlleres.

A can Costal hi ha una petita estanša, coberta amb volta de canˇ coneguda popularment com "la presˇ".