Província de Girona


Castell de Molinàs
(Colera, Alt Empordà)

42º 24,157'N ; 3º 06,316'E
No es tenen clars els orígens d'aquesta fortificació, ja que no apareix documentada amb aquest nom en cap document. Es creu que el nom de Molinàs es va posar en època moderna. És molt probable que ens trobem davant la turre que apareix citada en diversos documents, entre ells les actes de consagració de Sant Quirze de Colera.


El castell sembla que va ser edificat entre els segles XII i XIII, sobre una construcció anterior, amb planta quadrada. Posteriorment se li va adossar un mas en el costat est, que darrerament ha estat totalment derruït. Això ha fet que el mur est gairebé no s'hagi conservat.El mur nord és el que ha arribat en millor estat. Manté una alçada d'uns deu metres, corresponents a dos pisos. Entre els matolls es poden veure vuit sageteres en el pis inferior i set en el pis superior.En el pis superior es pot veure un matracà i una obertura de mig punt cegada. Per les seves dimensions podria tractar-se d'una petita porta i no d'una finestra. 


L'espai interior estava dividit en dos meitats per un mur, que anava de nord a sud. En la del costat esquerre trobem un gran arc de diafragma de mig punt rebaixat.

 


Prop d'aquest arc trobem una porta, formada per un arc de mig punt, que comunicava els dos espais i que avui està cegada.

 


En l'estança de la dreta podem veure les restes d'un altre arc de diafragma en el nivell inferior. En el pis de dalt es poden observar les arrencades de dos arcs més i una antiga porta, també cegada.

 

Pis superior de la cambra dreta      Sala del costat dret