ProvÝncia de Girona


Castell de MarzÓ
(Pedret i MarzÓ, Alt EmpordÓ)

42║ 18,685'N ; 3║ 3,997'E      
El lloc de Marciano es documenta per primera vegada l'any 902. El castell, en canvi, no el trobem documentat fins l'any 1288, quan MarzÓ apareix com un dels dominis del monestir de Sant Pere de Rodes, quan l'abat Ramon va comprar a Simˇ de Sales el castell d'AmarsÓ. Aquesta nova situaciˇ va provocar diversos litigis entre el comte d'Emp˙ries i el cenobi empordanŔs, que es van resoldre en 1308, quan una sentŔncia de arbitral dictada per l'ardiaca de Besal˙, Arnau de Soler, va reconŔixer el domini del monestir sobre les viles de Vila-sacra, el Far i MarzÓ. 


Entre les cases de l'actual poble de MarzÓ podem contemplar les restes que encara es conserven del seu castell. ╔s especialment important el llenš de muralla que es troba en el carrer Nord.


TÚ la base atalussada, com la torre circular que trobem en aquest sector.


En l'angle nord-oest de la plaša major trobem un dels portals del recinte. 

Portal   Portal

 


╔s una porta formada per un doble arc de mig punt, format per grans dovelles. Entre els dos arcs es conserva l'espai per al rastell. 


Prop del portal, en la mateixa plaša, podem veure un fragment de la muralla, en el que podem veure l'aparenša externa d'aquesta fortificaciˇ.  


Uns metres mÚs enllÓ podem veure aquest mateix mur, per˛ en aquest cas per la seva part interior. En alguns punts, la muralla ha estat integrada en cases de construcciˇ posterior.