Província de Girona


Castell de Falgons
(Sant Miquel de Campmajor, Pla de l'Estany)

42º 6,462'N ; 2º 39,801'E     
La construcció actual data del segle XIII, tot i que va ser la seu del llinatge dels Cartellà, nissaga que es remunta als temps de Carlemany. Les primeres notícies de la família Cartellà daten de l'any 985, quan Guillem de Cartellà va participar en la reconquesta de Barcelona, dirigida pel comte Borrell.


De tota la família Cartellà, destaca la figura de Guillem Galceran II (1232-1322). Ramon Muntaner en parla com "un dels més bons cavallers que hagué en Espanya" i  que "fins els noranta anys portà armes i Déu li feu la gràcia de morir entre els seus a Hostoles, a la mateixa cambra on va néixer". Va ser enterrat a l'església de Sant Vicenç de Falgons.


Tenia planta quadrada amb torres en els angles i un pati central. Des d'aquest pati podem accedir a una gran sala, que servia per allotjar-hi els animals. Destaquen els arcs de mig punt que sostenen la volta.


Una escala de pedra ens porten fins al pis superior on encara es conserven estances amb regust medieval. Les portes i finestres van ser reformades o construïdes entre els segles XV i XVI.

En la sala principal, que té una balconada de fusta, es conserva el que havia estat el llit del baró.